ABSOLWENTKA SPTE Z WYRÓŻNIENIEM LITERACKIM
Przepiękny wiersz „Ile waży Szczęście?” Korenlii Berek – absolwentki naszej szkoły został doceniony przez jury Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego „Płynąć pod prąd” jeszcze w zeszłym roku szkolnym. Kornelia nie mogła się wybrać na uroczyste rozdanie nagród, które odbyło się podczas zjazdu Klubu Herbertowskich Szkół w Warszawie, ale zadbaliśmy o to, by nagroda dotarła do laureatki.
Laboratorium - zaproszenie na dzień otwarty 3 marca
Serdecznie zapraszamy na drugi DZIEŃ OTWARTY w SPTE, który odbędzie się 3 marca o godzinie 17:00. Podczas spotkania zatytułowanego "Laboratorium" dzieci będą miały okazję eksperymentować, doświadczać, bawić się nauką.
Dla rodziców będzie to też okazja aby zobaczyć szkołę, porozmawiać z panią dyrektor i nauczycielami, poznać bogatą ofertę edukacyjną Szkoły Podstawowej Towarzystwa Ewangelickiego.
Szkolne wsparcie w ramach pomocy psychologiczno-pedagogicznej
SPTE to nie tylko nauka, wychowanie, ale także wspieranie ucznia w ramach dobrze zorganizowanej pomocy psychologiczno-pedagogicznej. Wsparcie w postaci: treningu interpersonalnego, twórczości, umiejętności społecznych; zajęć korekcyjno-kompensacyjnych, logopedycznych, wyrównawczych oraz zajęć rozwijających kompetencje społeczne organizowane jest nie tylko dla uczniów z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego.
Nauczyciel na medal
Podczas Krajowej Konferencji Nauczycieli Matematyki w Łodzi medalem Komisji Edukacji Narodowej została odznaczona pani Magdalena Glac. To wyróżnienie przyznawane jest przez Ministerstwo Edukacji i Nauki ze szczególne osiągnięcia w nauczaniu i wychowaniu.
Gratulujemy! Cieszymy się, że mamy w naszej szkole tak wybitnego matematyka.
Smakowita lekcja geografii w klasach siódmych
Podczas geografii uczniowie klas 7. poznawali typy gleb w Polsce w praktyczny i przyjemny sposób. Wykonywali profile wylosowanej przez siebie gleby w formie pożywnych deserów. Omawiali ich poziomy, cechy, żyzność. Wszyscy spisali się wzorowo! Zwieńczeniem zajęć było spożycie w doborowym towarzystwie własnych deserów.